کد خبر: ۳۱۱۴۸۳
تاریخ انتشار : ۰۳ خرداد ۱۴۰۴ - ۲۱:۴۶
نگاهی به دیروزنامه‌های زنجیره‌ای

مدعیان اصلاحات با اصرار بر ادامه مذاکرات  چشم بر مواضع متناقض آمریکا بسته‌اند

 
 
 
سرویس سیاسی-
مدعیان اصلاحات با وجود آگاهی و علم نسبت به مواضع متناقض آمریکا در قبال برنامه هسته‌ای ایران در طول مذاکرات، چشم بر اعمال فشار این کشور در مذاکرات بسته و خواهان ادامه گفت‌وگوها تحت هر شرایطی است. 
طیف‌ غربگرا و رسانه‌های اجاره‌ای این جریان بدون در نظر گرفتن شروط آمریکا برای دستیابی به توافق و اعمال محدودیت روزافزون، بر ادامه مذاکرات اصرار دارند. این قبیله سیاسی با علم به مواضع ضد و نقیض آمریکا در رابطه با برنامه هسته‌ای ایران و بازتاب این اخبار کماکان مذاکرات را به عنوان اولین و آخرین پیشنهاد توصیه می‌کنند. 
روزنامه زنجیره‌ای هم‌میهن با تبعیت از خط و مشی فوق‌الذکر ذیل تیتر «تکرار تجربه برجام» ضمن اشاره به کارشکنی و عدم حسن‌نیت آمریکا در روند مذاکرات نوشت: «مذاکرات ایران و آمریکا پس از یک دوره تنش، در حالی برگزار می‌شود که ایالات متحده سیاست فشار حداکثری خود را کنار نگذاشته است. آنها یک روز قبل از برگزاری گفت‌وگوها، تحریم‌های جدیدی این بار بر بخش ساخت‌وساز ایران اعمال کردند؛ سیاستی که مورد اعتراض ایران نیز قرار دارد. آنها همچنین در هفته‌ای که گذشت، جنگ را به سطح رسانه‌ها کشاندند و تلاش کردند که از این سمت به تهران فشار وارد کنند. این تلاش‌ها و صحبت‌های متناقض اگرچه می‌توانست به روند دیپلماتیک شکل‌گرفته میان تهران و واشنگتن آسیب بزند اما ایران یک فرصت دیگر به این گفت‌وگوها داد تا پنجره دیپلماسی بسته نشود».
این جریده بدون در نظر گرفتن مواضع خصمانه آمریکا با ابراز اینکه «منطق برجام هنوز کار می‌کند» آورده است: «وزارت امور خارجه کشورمان بارها بر این موضوع تاکید کرده است که فرمول یا منطق برجام، تنها راه رسیدن به توافق با جمهوری اسلامی ایران است». 
هم‌میهن همچنین با اشاره به حضور عراقچی در گفت‌وگوی ویژه خبری به نقل از وی آورده است: «منطق برجام این بود که ایران اقدام می‌کند به اعتمادسازی در خصوص برنامه هسته‌ای صلح‌آمیز خودش و در مقابلش آنها تحریم‌ها را برمی‌دارند. این منطقی بود که آن موقع وجود داشت، بنا این‌طور بود که ایران از حق خودش نمی‌گذرد و به برنامه هسته‌ای خودش ادامه می‌دهد، غنی‌سازی ادامه پیدا می‌کند، ولی قبول می‌کند که یک‌سری اقدامات اعتمادساز را بپذیرد؛ مثلاً یک محدودیت‌های زمان‌دار نه دائمی». 
این رسانه همچنین در سرمقاله روز شنبه ضمن اشاره به مواضع ضد و نقیض آمریکا در مذاکرات ذیل تیتر «سرنوشت مذاکرات و تکرار یک پیش‌بینی» نوشت: «در هفته‌های اخیر و پس از دور سوم گفت‌وگوها شاهد سخنان ضدونقیضی از سوی مسئولان آمریکایی هستیم که به قول معروف یکی به نعل می‌زنند و یکی به میخ. نمی‌دانیم این یک بازی طراحی‌شده از پیش است یا ناشی از اختلافات داخلی مقامات آمریکایی یا شیوه‌ای است برای کسب امتیاز؟ ولی تقریباً روشن است که کلیات موضع ایران از ابتدا روشن بوده و طبعاً در مذاکرات هم تکرار شده و اگر طرف آمریکایی نمی‌پسندید، از همان اول می‌توانست میز مذاکره را ترک کند». 
روزنامه زنجیره‌ای اعتماد نیز در خصوص مذاکرات به نقل از رویترز نوشت: «به ادعاي اين نشريه [رویترز] در شرايطي كه تهران تاكيد دارد كه تداوم غني‌سازي در خاك ايران خط قرمز ايران است و ادعاي غني‌سازي صفر درصدي توسط مقام‌هاي آمريكايي مي‌تواند زمينه را براي كمرنگ كردن اميدها به ديپلماسي هموار سازد، طرفين تلاش دارند تا پلي تعريف كرده و بدين‌طريق از اختلاف‌نظرهايشان رد شوند. پيش‌تر مقام‌هاي آمريكايي با اعلام مواضعي دوگانه و تحريك‌آميز خواهان غني‌سازي صفر درصدي شدند؛ ادعايي كه با واكنش تند تهران روبه‌رو شد تا جايي كه عباس عراقچي صراحتا اعلام كرد كه با توافق يا بدون توافق، غني‌سازي در خاك ايران ادامه خواهد داشت». 
به نظر می‌رسد رسانه‌های زنجیره‌ای ضمن اشاره به دوگانگی سیاسیت آمریکا همچنان در برابر زیاده‌خواهی‌های آمریکا انعطاف نشان داده و آن را توجیه ‌می‌کنند. 
این جریان با بزرگنمایی کاستی‌ها و کوچک‌انگاری نقاط قوت تنها راه‌ گریز، گذار، توسعه و پیشرفت را در پیوند با غرب بالاخص آمریکا خلاصه کرده و با تعریف و تمجید از مزایا و مزیت ارتباط با غرب، افکار عمومی را به آن سو سوق می‌دهند. 
رسانه‌های اجاره‌ای که پیش از این با سانسور اخبار خصمانه آمریکا نسبت به ایران، مامور بزک کردن چهره ترامپ برای تحمیل مذاکرات شدند؛ همچون گذشته با وجود ضدیت ایالات متحده و سران این کشور با ایران، تنها مسیر برون‌رفت از شرایط فعلی را به تداوم مذاکره و توافق بر سر مسائل هسته‌ای زنجیر می‌کنند. 
این قبیله سیاسی (مدعیان اصلاحات) با هدف استحاله اذهان عمومی ضمن فیلتر اخبار؛ دیدگاه، افق و منظره جامعه را قاب‌بندی می‌کنند تا نتیجه مطلوب را دریافت کرده و باورهای اجتماعی را کانالیزه کنند.
 بازتاب اخبار خصمانه آمریکا در قبال ایران نیز که گاهی تیتر جراید اجاره‌ای را به خود اختصاص می‌دهد؛ از سر احساس وظیفه و پایبندی به اصول رسانه و خبر نیست و صرفاً جنبه رفع اتهام دارد. به عبارتی دیگر انعکاس خصومت آمریکا با ایران که به ندرت در جراید مدعی اصلاحات مورد پوشش است با هدف پرهیز از یک‌جانبه‌گرایی افراطی و به قصد بازدارندگی و ممانعت از اخطار توسط مراجع ذی‌ربط صورت می‌گیرد.